Akne ve Akne İzi Tedavisi

Sıklıkla ergenlik döneminde görülmeye başlayan sivilcelerin %15 ile % 20’si orta ya da şiddetli şekildedir. Ergenlik ve gençlik döneminde çıkan sivilcelerden 30 yaşına kadar süren kişilerin hayatlarının ilerleyen döneminde de sivilce lezyonları yaşamaları olasıdır. Akne oluşumunun temelinde yatan neden sıklıkla kalıtım olarak kabul edilse de beslenme şekli, çevresel faktörler ve yaşam tarzı da yüksek oranda etkilidir.

Derideki gözeneklerin içerisi tıkandığında burada bulunan bakteriler için üreme ortamı oluşur. Bakteriler üredikçe iltihaplanma gerçekleşir ve akne oluşur. Akne oluşumunun bazı nedenleri şu şekilde sıralanır:

* Kalıtsal
*Yağ bezi aktivitesinin bozulması ve cildin fazla yağ üretimi
*Androjen metabolizmasındaki bozukluklar
*Hormonal değişiklikler
*Bazı ilaçlar
*Sivilce sıkma, tahriş
*Sağlıksız ve zararlı beslenme
*Karbonhidrat ve yağ ağırlıklı beslenme
*Uygunsuz kozmetik kullanımı
*Cilt temizliğinde ihmalkarlık
*Yağ ve ölü deri hücreleri tarafından tıkanmış gözenekler
*Mekanik tahriş
*Nemden ya da güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan tahriş
*Stres
*Regl döngüsü
*A ve E vitamininin düşüklüğü
*B vitamini fazla alımı
*Ergenlik dönemi
*Doğum kontrol hapları
*Hamilelik *Progesteron hormonu fazlalığı

Yaşam döngüsünde sivilcenin çıktığı ilk zamanlar ergenlik dönemi diye adlandırılır. Bu dönemde androjen hormonu yükselir ve duyarlılığı artar. Böylece deride üretilen yağ miktarı da artış gösterir. Yağ miktarının artmasıyla cilt yağlı bir görünüm alır ve buna ek olarak yağ bezlerinin dışarı açılan kısımlarında hücreler, toz ya da kozmetik malzemeler birikir, gözenekler tıkanır. Aknenin ilk oluşum evresi bu şekilde başlar. Bu durumun gözeneklerde siyah ya da beyaz nokta şeklinde kalabilirken orada bulunan bakterilerin üremesiyle iltihapta ortaya çıkabilir, iltihap nedeniyle büyük ya da küçük şişlikler oluşabilir ve orası kızarabilir. Bu tür olaylar sıklıkla yüz, sırt, alın, çene, burun ya da omuz gibi yağ oranı fazla bölgelerde olur.

Fazla stres altında kalmak doğrudan sivilce ile bağdaştırılamaz fakat kişi stresliyken bilinçsiz bir şekilde eliyle saç diplerini, yüzünü, sırtını ya da omuzlarını yolabilir, var olan sivilce ile oynayabilir ve bu sebepten ötürü küçük bir akneyi büyütebilir, yara yapabilir. Bunun sonucunda da tedavi alınsa bile ömür boyu geçmeyen akne izi ve lekeleri oluşur. Bu durum ciltte sorun yarattığı gibi psikolojik olarak da kişiyi kötü etkiler.

Adet dönemindeyken de aşırı androjen hormonu salgılanması nedeniyle sivilce artışı görülür. Bu genellikle yüz, alın, göğüs arası, çene ve boyun gibi yerlerde oluşur.

Ergenlik sonrasında görülen kalıcı sivilcelerin temel nedenlerinden biri olarak fazla kozmetik malzeme kullanımı kabul edilir. Bu malzemelerin kullanımından hemen ya da aylar sonra akne oluşumu gözlenebilir. Bu nedenle kozmetik malzeme seçerken cildinize en uygun olanı ve mümkün olduğu kadar en az akne yapıcı olanı tercih edilmelisiniz.

Ergenlik döneminde işlenmiş karbonhidrat ve yağ tüketimi de akne oluşumunu artırır.

Uzun süreli ağızdan alınarak kullanılan ilaçlar, antibiyotikler yan etki olarak sivilce çıkartır. Antibiyotiklerin sebep olduğu sivilceler tedaviye dirençli olur. Steroidleri ve B vitaminini fazla kullanmak da sivilce oluşumunu artırır ya da var olan sivilceyi şiddetlendirir.

Cilt yapısı da sivilce oluşumunda önemli bir etkendir. Kendiliğinden yağlı bir ciltte sivilce oluşumu daha yüksek olabileceği gibi geniş gözenekler de sivilce oluşumunu tetikler. Ergenlik döneminde sıklıkla erkeklerde sivilce çıkar, kadınlarda da erişkin aknesi oluşur. Erişkin aknesi daha çok iz ve iltihap bırakır.